Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/jobnowco/public_html/wp-content/themes/hestia/functions.php on line 73
Job Now 24 - Sarkari naukri Top 100 gk questions in Hindi - Jobnow24

Top 100 gk questions in Hindi: In today’s time, it is very important to have common sense. If you are preparing for any kind of competitive exam, then GK is mandatory for a crack that exam. Therefore, for your convenience, we have criticized GK in Hindi question answers, which can help you.

Top 100 gk questions in Hindi

Read In English

Top 100 gk questions in Hindi

१.भारत के पेरिस किस शहर को कहा जाता हैं?
a.कानपूर
b.श्री नगर
c.वरानाशी
d .जयपुर
Ans : d)जयपुर

२.सत्यामेद जयते कहा से लिया गया हैं ?
a.रामायण से
b.गीता से
c.मुंडकोपनिषद से
d.महाभारत से
Ans:c)मुंडकोपनिषद से

३.भारत के राष्ट्र गाना जन गन मों को कब सृकृति दिया गया ?
a.१५ अगस्त १९५०
b.२६ जनवरी १९५०
c.२४ जनवरी १९५०
d.१८ जनवरी १९५०
Ans:c.२४ जनवरी १९५०

४ .संकृत ब्याकरण के जनक किसे माना जाता हैं ?
a.बाल्मीकि
b.रामदास
c.तुय्लसी दास
d.पाणिनि
Ans:d.पाणिनि को

५ .भारत की शेक्सपिअर किसे कहा गया ?
a.कालिदास
b.प्रेमचंद
c.सूरदास
d.राममोहोन राय
Ans:a.कालिदास

GK questions in Hindi

६ .धुनिक युग का तुलसी किसे कहा जाता हैं ?
a.रामधारी सिंह दिनकर
b.मैठेलिशरण गुप्त
c.कवीर दास
d.रामनाथ सिंह
Ans:b.मैठेलिशरण गुप्त

७.संसार का सबसे बड़ा मह्कब्या के नाम बताओ ?
a.कुरान
b. बैबल
c.गीता
d.महाभारत
Ans:d.महाभारत

८ .भारत की रास्ट्रीय पशु क्या हैं ?
a.कुत्ता
b.शरे
c.हरिन
d.बाघ
Ans:d.बाघ


९.भारत के रास्ट्रीय चीन को भारत सरकार ने कब अपनाया ?
a.२६ जनवरी १९५०
b.२४ जनवरी १९५०
c.a.२६ जनवरी १९४९
d.२६ मार्च १९५०
Ans:a.२६ जनवरी १९५०

१० .भारत में खोजा गया सबसे पहला शहर कौन सा था ?
a.हड़प्पा
b.सिंध
c.मोहनजोदारो
d.पंजाब
Ans: a.हड़प्पा

११ .विस्व्ह की सबसे प्राचीन सभ्यता का नाम क्या हैं ?
a.सिंधु घाटी सभ्यता
b.आर्य सभ्यता
c.मोसोपोतामिया सभ्यता
d.उत्तर बैदिक सभ्यता
Ans:c.मोसोपोतामिया सभ्यता

General knowledge in hindi question and answer

१२.देवी माँ की पूजा किस से सम्बंदित थी ?
a.सिंधु घाटी सभ्यता
b.आर्य सभ्यता
c.मौर्य सभ्यता
d.उत्तर बैदिक सभ्यता
Ans:a.सिंधु घाटी सभ्यता

१३.मानव द्वारा उपोयोग की गयी पहली धातु कौन सी थी ?
a.ताबा
b.सोना
c.चांदी
d.लोहा
Ans:a.ताबा

१४.बर्तमान में कालीबंगन कहा स्तित हैं ?
a.उत्तर प्रदेश
b.महारास्ट्र
c.राजस्तान
d.गुजरात
Ans:c.राजस्तान

Gk in Hindi

१५ .वर्तमान समय में भारत में कुल कितने उच्च न्यायलय हैं ?
a.२५
b.२१
c.१९
d.२६
Ans:a.२५


१६. हाफमैन कप किस खेल से संबधित हैं ?
a.क्रिकेट
b.फूटबल
c.बेडमिन्टन
d.टेनिस
Ans:d.टेनिस


१७ .पेरियार राष्ट्रिय उद्दान किस जानवर के लिए पसिध्द्भ हैं ?
a.हाथी
b.बाघ
c.हिरन
d.शेर
Ans:a.हाथी


१८ . गरसौप्पा जलप्रपात किस राज्य में स्तित हैं ?
a.कर्णाटक
b.केरल
c.महारास्ट्र
d.पंजाब
Ans:a.कर्णाटक

१९ .गुजरात की जीवन रेखा किस नदी को कहा जाता हैं ?
a.गंगा नदी
b.गोदावरी नदी
c.नर्मदा नदी
d.ताप्ती नदी
Ans:c.नर्मदा नदी

२० .नर्मदा नदी किस राज्य में बहती हैं ?
a.कर्णाटक
b.गुजरात
c.मध्यप्रदेश
d.पंजाब
Ans:b.गुजरात c.मध्यप्रदेश

Question of gk in hindi


२१ .मानव शारीर के ब्लड बैंक किसे कहा जाता हैं ?
a.पित्ताशय
b.दिमाग
c.प्लीहा
d.यकृत
Ans:c.प्लीहा


२२.भारत की सबसे चोडी नदी कौनसी हैं ?
a.गंगा
b.बम्हापुत्र
c.कावेरी
d.यमुना
Ans:b.बम्हापुत्र


२३. भारत की सबसे लंबे नदी कौनसी हैं?
a.गंगा
b.बम्हापुत्र
c.कावेरी
d.यमुना
Ans:a.गंगा

२४.हैजा रोग किसके कारण होता हैं?
a.जीवाणु
b.प्रोटोजोवा
c.विसानु
d.फ्रेंस
Ans:a.जीवाणु

२५ .पोलियो रोग में शारीर के कौनसा अंग प्रभाबित होता हैं?
a.यकृत
b.प्लीहा
c.अग्नाशय
d.तांत्रिक तंत्र
Ans:d.तांत्रिक तंत्र है

२६.भारत में सर्भादिक बोली जानी भाषा के नाम क्या हैं?
a.हिंदी
b.इंग्लिस
c.मराठी
d.बंगाली
Ans: कमेंट पर बताए

gk questions in English

  • From where is Satyamev Jayate taken?
    a. From Ramayana
    B. From the Geeta
    C. From Mundakopanishad
    D. From Mahabharata
    Ans: c) From Mundakopanishad
  • Which city of India is called Paris?
    a. Kanpur
    B. Srinagar
    C. Varanasi
    D. Jaipur
    Ans: d) Jaipur

Gk questions in Hindi

When was the national anthem of India, Jan Gun Som, composed?
a.15 August 1950
b.24 January 1950
c. 26 January 1950
d. 14 January 1950
Answer: c. 26 January 1950

  • Who is considered the father of Sanskrit grammar?
    a. Balmiki
    b. Ramdas
    c. Tulasi Das
    d. Panini
    Ans: d. panini
  • Who was called Shakespeare of India?
    a. Kalidas
    b. Premchand
    c. Surdas
    d. Rammohan Roy
    Answer: a. Kalidas
  • Who is called Tulsi of the modern era?
    a. Ramdhari Singh Dinkar
    B. Matellation secret
    C. Kabir Das
    D. Ramnath Singh
    Ans: B. Mathelikaran Gupta
  • Name the epic of the world?
    a. Quran

    C. Geeta
    D. Mahabharata
    Ans: D. Mahabharata
  • Which are the national animals of India?
    a. dog
    B.Lion
    C. deer
    D. Tiger
    Answer: D. Tiger

When did the Indian government adopt India’s national China?
a.24 January 1950
b.24 January 1950
c.a.24 January 1949
D. 26 March 1950
Ans: a.27 January 1950

  1. What is the name of the world’s oldest civilization?
    a. Indus Valley Civilization
    B. Aryan Civilization
    C. Mesopotamian Civilization
    D. Uttar Baidic civilization
    Answer: C. Mesopotamian Civilization
  • Which was the first city discovered in India?
    a. Harappa
    B. Sindh
    C. Mohenjodaro
    D. Punjab
    Answer: a. Harappa
  • Worship of the Mother Goddess was related to
    a. Indus Valley Civilization
    B. Aryan civilization
    C. Mauryan civilization
    D. Uttar Baidic civilization
    Answer: a. Indus Valley Civilization
  • Which was the first metal used by humans?
    a. Copper
    B. Gold
    C. Silver
    D. iron
    Answer: a. Taba
  • Where is presently situated Kalibangan?
     a. Uttar Pradesh
     b. Maharashtra
     c. Rajasthan
     d. Gujarat
     Ans: c. Rajasthan
  • How many high courts are there in India at present?
     a.25
     b. 21
     c.19
     d. 24
     Ans: a.25
  • Hafman Cup is related to which sport?
    a. Cricket
    B. Football
    C. Badminton
    d. Tennis
    And. Tennis
  • Periyar national elevation is famous for which animal?
    a. elephant
    B tiger
    C. the deer
    D. Lion
    Answer: a. elephant
  • Garasappa Falls is located in which state?
    a. Karnataka
    B. Kerala
    C. Maharashtra
    D. Punjab
    Answer: a. Karnataka
  • Which river is called the lifeline of Gujarat?
    a. River Ganga
    B. Godavari River
    C. Narmada River
    D. Tapti River
    Answer: C. Narmada River
  • Narmada river flows in which state?
    a. Karnataka
    B. Gujarat
    C. Madhya Pradesh
    D. Punjab
    Ans: b. Gujarat and c. Madhya Pradesh
  • What is the called blood bank of the human body?
    a. Gall bladder
    B. Brain
    C. Spleen
    D. liver
    Answer: C. Spleen
  • Which is the widest river in India?
    a. Ganges
    B. Brahmaputra
    C. Cauvery
    D. Yamuna
    Ans: B. Brahmaputra
  • Which is the longest river in India?
    a. Ganges
    B. Brahmaputra
    C. Cauvery
    D. Yamuna
    Answer: a. Ganges
  • What causes cholera disease?
    a. Bacteria
    B. Protozoa
    C. Virus
    D. France
    Answer: a. Bacteria
  1. Which part of the body is affected in polio disease?
    a. liver
    B. Spleen
    C. Pancreatic
    D. Tantric system
    Ans: D. Tantric system

Gk questions in Hindi

Above are gk questions in Hindi some very important questions and answers that have always been probability to asked in every type of competitive exam like SSC, Railway | Hope this article is helping you to grow your knowledge || Now be practice and bright your future. All the best.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *