Some important Gk about Corona Virus in Hindi

Nowadays Coronavirus is a trend factor all over the world. In this case, it is quite possible to have a question about coronavirus in your next competitive exam. So in this post, we are discussing Some important Gk about Corona Virus in Hindi.

gk about corona virus

Some important Gk about Corona Virus in Hindi

1.कोरोना वायरस का प्रकोप चीन के किस प्रान्त में हुवा था ?
a.हुवेई
b.हुवेई
c.हेनान
d.वुहान
Ans:a.हुवेई 

2.SARS वायरस २००२ में किस देश में फैला था ?
a.चीन
b.इरान
c.भारत
d.आरब
Ans:a.चीन

3.कोरोना वायरस को महामारी घोषित करनेवाला पहला राज्य कौनसा बना हैं ?
a.पंजाब
b.हरियाणा
c.महराष्ट्र
d.केरल
Ans:b.हरियाणा

4.कोरोना वायरस के कारन किस दिन को जनता कर्फ्यू लगया गया ?
a.21 मार्च
b.22 मार्च
c.23मार्च
d.24 मार्च
Ans:b.22 मार्च

5.कोरोना वायरस के कारन LOCKDOWN करनेवाला पहला राज्य कौनसा बना हैं ?
a.राजस्थान
b.पंजाब
c.महराष्ट्र
d.केरल
Ans:a.राजस्थान

6.covid-19 मानव सरीर के किस अंग को प्रभाबित करत्ते हैं ?
a.नाक
b.मस्त्रिष्क
c.ह्रदय
d.फेफड़े
Ans:d.फेफड़े

7.covid-19 के टेस्ट का क्या नाम हैं ?
a.Elisa
b.RT-PCR
c.GFR
d.इनमे से कोई नही
Ans:b.RT-PCR

8.COVID-19 में VI का क्या अर्थ हैं ?
a.Virus
b.DISEASES
c.CORONA
d.2019
Ans: a.Virus

Some important Gk about Corona Virus in Hindi

9.COVID-19 में CO का क्या अर्थ हैं?
a.Virus
b.DISEASES
c.CORONA
d.2019
Ans: CORONA

10.COVID-19 में 19 का क्या अर्थ हैं ?
a.Virus
b.DISEASES
c.CORONA
d.2019
Ans:d.2019

11.Covid-19 को किसने महामारी घोषित किया ?
a.WHO
b.USA
c.चीन
d.UN
Ans:a.WHO

12.कोरोना वायरस के कारन भारत के किस राज्य में पूर्ण कर्फु लगाया गया हैं ?
a.पंजाब
b.करेला
c.असम
d.हरियाणा
Ans:a.पंजाब

Some important Gk about Corona Virus in Hindi

So, Guys Here we are discussi15 questions answer about the corona Virus. If you want to read 2nd part of this topic then write a comment, I will write soon.

Leave a Comment